RECUPERACIÓBASSANOVA

Projecte de recuperació de l’espai històric de la Bassa Nova i el seu entorn immediat: Un Refugi Climàtic i Naturalitzat

L’espai històric a les afores de la nostra ciutat, tradicional punt de partida i arribada d’excursions per part de visitants i veïns, està a punt de renéixer gràcies a un ambiciós projecte de recuperació i naturalització. Aquest espai, que durant dècades ha estat testimoni de la connexió entre la ciutat i la natura, tornarà a brillar com un refugi climàtic i un lloc de trobada per a tots.

Naturalització de l’Espai

Un dels pilars fonamentals del projecte és la naturalització de l’espai. S’han plantat espècies autòctones que no només embelleixen l’entorn, sinó que també ajuden a millorar la biodiversitat local. Aquesta acció permet crear hàbitats per a la fauna i flora, promovent un ecosistema equilibrat i resilient. Els camins de terra i les zones verdes conviden a passejar, a respirar aire pur i a gaudir de la tranquil·litat que ofereix la natura.

Refugi Climàtic

Amb els efectes del canvi climàtic cada vegada més presents, és essencial disposar d’espais que ofereixin refugi climàtic als ciutadans. Aquest projecte inclou la instal·lació de zones d’ombra, fonts d’aigua potable i bancs situats estratègicament per oferir descans i frescor durant els mesos més càlids. La vegetació, a més de proporcionar ombra, ajuda a reduir la temperatura de l’ambient, creant un microclima agradable i saludable.

Espai Públic Permanent

Tot i que l’espai es tancarà per la nit per garantir-ne la seguretat, s’ha decidit que el vallat no ocupi tota la superfície. Així, es deixa una part com a espai públic permanent, accessible les 24 hores del dia. Aquesta zona oberta convida a la ciutadania a gaudir de l’entorn en qualsevol moment, fomentant un ús responsable i conscient de l’espai.

Recuperació dels Camins Històrics

Un dels aspectes més emocionants del projecte és la recuperació dels camins històrics. El límit amb el camí de la Pedrera del Còbic es reforçarà amb una graderia que permetrà descansar i contemplar les vistes, creant un punt d’interacció i relaxació. A l’altre extrem, es recuperarà el camí de la Basa Nova, buscant la connexió amb el passeig de la Boca de la Mina. Aquesta recuperació no només enforteix els llaços amb el nostre passat, sinó que també millora l’accessibilitat i la connexió entre diferents parts de la ciutat i els seus entorns naturals.

La Basa Nova: Un Element Històric Recuperat

Dintre de l’àmbit del projecte, es troba la històrica Basa Nova, una antiga bassa que en el passat abastia la ciutat d’aigua potable i de reg. Aquest element emblemàtic es recuperarà, intentant restaurar-ne l’aspecte visual original i museïtzant certs elements per explicar la seva importància històrica i funcional. A més, s’hi instal·larà una passarel·la que transcorrerà per sobre de la làmina d’aigua, oferint una experiència immersiva que permetrà als visitants apropar-se a la cultura de la gestió de l’aigua. Aquesta passarel·la educativa tindrà panells informatius que explicaran el funcionament de la bassa i la seva rellevància històrica, fomentant així la conscienciació i l’aprenentatge sobre la gestió sostenible de l’aigua entre grans i petits.

Un Futur Sostenible

Aquest projecte de recuperació no és només una inversió en l’espai físic, sinó també en la qualitat de vida dels ciutadans. Amb cada pas cap a la naturalització i la creació de refugis climàtics, estem construint un futur més sostenible i saludable per a tots. Convidem a tota la comunitat a participar activament en aquest procés, gaudint i respectant aquest espai que és patrimoni de tots.

Amb la mirada posada en el futur, aquest espai històric renovat es convertirà en un punt de referència per a l’oci, l’educació ambiental i la connexió amb la natura, reafirmant el nostre compromís amb la preservació del medi ambient i la millora del benestar de la nostra comunitat.

Autor Gallego Arquitectura | Arquitecte Xavier Gallego | Situació Reus | Promotor Aigües de Reus / Ajuntament de Reus | Instal·lacions Josep M. Delmuns | Col·laboradors Aleix Llorenç, Sònia Gonzàlez, Sergi Pinyol, Michele Terlizzi, Gemma Fornós, Gerard Feliu| Constructor  | Any 2023 – act.  | Superfície 3.882 m2 |